Welke Mountainbike past bij mij?

Welke mountainbike past bij mij? Vorige week hebben we het gehad over de Racefiets. Deze week gaan we verder en wel met de mountainbike. Ook hier in zijn een hoop varianten, nog meer als in de racefiets! Maar welke types hebben we nou eigenlijk? Hier komen ze: Hardtail, Full Suspension, Fatbike, Downhill en de laatste de elektrische mountainbike. Eigenlijk horen daar ook nog bij, De Fourcross fiets en de Dirt bike dit zijn 2 fietsen die we niet veel zien. Deze fietsen worden veel al gebruikt in bikeparken zoals in bijvoorbeeld Winterberg. De Downhill bike valt hier eigenlijk ook onder, maar dit is wel een fiets die men meer ziet ook in bijvoorbeeld skigebieden.

Uiteraard leggen wij u graag op deze pagina kort het verschil uit. Daarnaast nodigen wij u graag uit in onze speciaalzaak voor een vrijblijvend adviesgesprek om op deze manier de juiste mountainbike te vinden. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat bij het vinden van de juiste mountainbike een persoonlijke uitleg erg belangrijk is. Daarom delen wij graag deze passie voor fietsen met u.

Hardtail mountainbikes:cube-reaction-gtc-pro_1600x1600

Dit is de meest verkochte mountainbike onder de recreanten. Een mountainbike die ook het meest bekend is van alle mountainbikes. Dit is een mountainbike waarbij een verende voorvork in gemonteerd. Ook wil wel eens gebeuren dat hier een vaste voorvork is zit waardoor dit echt een racemachine wordt! Dit betekent wel dat de fiets weinig comfort heeft ten opzichte van de verende voorvork die je meestal ziet. Hardtail mountainbikes zie je vaak met een Aluminium of carbon frame. Ook wil het wel eens voorkomen dat er een titanium frame gemonteerd is. Dit is ook de mountainbike waarmee het allemaal begint bij de meeste mensen. Een goede hardtail mountainbike van de gerenommeerde merken, heb je al vanaf een 600,- euro.

trek-fuel-ex-8-plus_1600x1309Full Suspension:

Dit is de mountainbike voor de gevorderde fietser. Een mountainbike die zowel voor als achter verend is. Wat betekend dit? Dit betekend meer comfort en een betere ligging van de fiets. Doordat die zowel voor als achter verend is heb je meer contact met de ondergrond en daardoor krijg je betere grip. Je ziet Full Suspension mountainbikes in verschillende varianten. De meeste denken gelijk aan Downhill fietsen. Dit is zeker niet het geval, vandaar ook de aparte kop Downhill omdat dat een hele andere discipline is en een andere insteek heeft achter het fietsen. Bij een Full Suspension mountainbike hebben ze verschillende manieren van plaatsen van de demper achter. Je hebt heb staand of liggend. Vaak bij de snellere Full Suspension mountainbikes heb je een liggende demper. Hierbij is de veerweg ook korter en is de fiets wat stijver en directer. Bij de staande demper heeft men vaak een langere veerweg zowel bij de voorvork als de achter demper. Trek heeft bijvoorbeeld 2 verschillende Full Suspension mountainbikes. De Top Fuel lijn. En de Fuel EX lijn. De Top Fuel is wat meer gericht om het  snellere werk en de Fuel EX is meer gericht op het nog ruigere terrein.

 trek-farley-_1600x1160

Fatbike:

De Fatbike is erg in opkomst in Europa. De Fatbike zie je vooral in het winterse landschap. maar de Fatbike is ook een ideale fiets voor in de duinen of in mul terrein. Door de brede banden die op deze fietsen gemonteerd worden heb je enorm veel grip. Ook vaak zie je dat een Fatbike gebruikt wordt naast de normale mountainbike die men al rijd. Dit is een fiets om lekker mee te spelen in het bos. Een fiets voor iemand die een keer wat anders wil dan de standaard.

trek-downhill_1600x1160

Downhill:

Dit zijn machines, mountainbikes die gebaseerd zijn op goed sturen en zo snel mogelijk naar beneden knallen! Vaak een grof profiel op de banden voor extra grip en een lange veerweg voor de juiste ligging in de afdaling. Een fiets voor echte waaghalzen die vaak in de bergen te vinden zijn om daar de vetste afdalingen te pakken en met de lift weer omhoog te gaan. Want gewoon normaal mountainbiken met deze fiets is er echt niet bij.

 

Elektrisch:trek-powerfly-5_1600x1161

Ook in de mountainbike wereld gaan we mee met de tijd. De elektrische mountainbike is steeds meer in opkomst. Deze mountainbikes zijn wel vrij zwaar alleen door de trapondersteuning die deze mountainbikes bieden wordt het er zeker gemakkelijker op. Bij deze fietsen zie je eigenlijk altijd de motor onder de trapas van het frame liggen voor de juiste stabiliteit. Deze fiets zijn we ook in 2 uitvoeringen, zowel als Full Suspension als hardtail.