Sportvoeding

Voor iedere sporter die serieus met zijn of haar sport bezig is, vormt aanvullende sportvoeding een belangrijk element. De behoefte kan wel enorm verschillend zijn. Denk daarbij aan geslacht, lichaamsgewicht en de omstandigheden. Wij denken graag met u mee, kom daarom eens langs voor ons advies.

Wij geven u nu al graag enkele tips mee. Let hierbij wel op: dit is een algemeen advies en geldt puur ter informatie.

Koolhydraten, vocht en mineralen

Uw lichaam heeft koolhydraten (suikers),vocht en mineralen nodig. Dit vormen de basis ingrediënten voor een prestatie. Het verschilt per persoon, de sport en situatie hoeveel u hiervan nodig hebt.

Drink hydraterende sportdrank

Heeft u dorst? Dan is het eigenlijk al te laat. U heeft te weinig hydraterende sportdrank vlak voor of tijdens het sporten gedronken. Of uw vochtbalans was al van een te laag niveau omdat u deze vooraf niet hebt opgebouwd met een dorstlesser.

Hoe herkent u vochttekort?
carbo1Donkere urine betekent dat uw vochtbalans naar beneden uitslaat. Let hierop voor en na de inspanning. Tijdens het sporten gaat u zichzelf steeds zwakker voelen. U krijgt kramp en voelt u zelf uitgeput.

Voorkom vochtverlies
Vooral bij warme omstandigheden moet u extra waakzaam zijn. Maar ook als u slecht ventilerende kleding draagt. Denk daarbij aan regenkleding. Drink dan voorafgaand en tijdens de inspanning een goede hydraterende dorstlesser om uitdroging te voorkomen.

Kalium en natrium

Kalium en natrium zijn mineralen die uw lichaam nodig heeft om energie te leveren. Natrium is het hoofdbestanddeel van zout. Kalium zit met name in groente en fruit.

Hoe herkent u een mineraal tekort?
Een tekort aan natrium leidt tot uitdrogingsverschijnselen zoals uitputting en prestatie verlies. Heeft uw lichaam te weinig kalium? Dan merkt u dat uw spieren zwakker aanvoelen.

Voorkom mineraal tekort
Een isotone dorstlesser werkt het beste om een mineraal tekort te voorkomen of te verhelpen. Niets wordt namelijk sneller in uw lichaam opgenomen dan een hydraterende sportdrank.

Glycogeen voorraad

reep_bitesize_chocoboost_Koolhydraten oftewel suikers zijn de belangrijkste energie bron voor uw lichaam. Deze worden opgeslagen in de vorm van glycogeen. Het is belangrijk om uw glycogeen voorraad op peil te hebben voordat u met sporten begint. Dit kan door een koolhydraat rijke voeding zoals een bord spaghetti.

Het is raadzaam om 3 uur voor het sporten te eten en daarna niet meer. Anders krijgt u last van het eten dat uw lichaam nog niet verwerkt heeft.

Hoe herkent u een energietekort?
Hoe langer de inspanning duurt, des te groter de kans op energietekort. Vooral duursporters moeten hier goed op letten. Bij een tekort aan energie krijgt u zware benen en bent u niet meer vooruit te branden. Ook wel de man met de hamer genoemd.

Energietekort voorkomen
Blijven eten en drinken tijdens het sporten, zo kunt u energie verlies voorkomen. Een goede energie drank of reep is dan een waardevolle invulling.