tescommas

Joke van Wijk

‘Gewoon lekker fietsen zonder poespas’

Joke van Wijk uit Scherpenzeel fietst nog ‘maar’ 6 jaar en wordt nu al door velen herkend. Zelfs een aantal podcasts noemen haar naam al regelmatig. Zelf vindt ze het ‘wel grappig’, maar blijft er vooral heel nuchter onder en is er niet zo mee bezig.

‘Laat mij maar gewoon lekker fietsen zonder poespas’ zegt de hyperactieve kapster. En fietsen kan ze, want in 2022 tikt ze weer bijna de 35.000 kilometer in één jaar aan. Weliswaar 10.000 kilometer minder dan in de coronatijd, waardoor zij lange tijd niet kon werken. Maar een enorme prestatie. Zeker in combinatie met de 55 uren werk als zelfstandig kapster en instructrice op een sportschool.

Hoe het begon

Het begon allemaal toen haar man Wim haar een racefiets adviseerde ‘Hij fietste al een tijd en vond het leuk om dit samen met mij te delen.’ geeft Joke aan. Ook al hoefde het voor haar toen niet zo nodig, toch koos ze ervoor om een startersfiets aan te schaffen bij Het2Wielerhuis. Dat was het begin van heel veel mooie kilometers. ‘Binnen een jaar kwam ik alweer terug om een nieuwe fiets uit te zoeken, want ondertussen was ik gegrepen door het fietsvirus’. Haar man leerde haar de eerste kneepjes van het fietsen en al snel, in het eerste jaar, fietsen ze samen met fietsvrienden Peter van Schaijk en Jaap Holstege de Elfstedentocht.

Lieve opleiding

In het eerste fietsjaar van Joke kwam haar man ten val en kon zij niet meer samen met hem de nodige kilometers maken. Maar gelukkig wel met zijn fietsvrienden. ‘Vaak miste ik de ‘lieve’ opleiding van Wim in het fietsen, want die mannen kenden geen genade. Toen heb ik echt leren fietsen’. Dat was ook wel nodig, want door de uitschakeling van Wim nam Joke al zijn inschrijvingen voor de tochten van dat jaar over.

Granfondo’s

Dit alles bleek de basis te zijn voor heel veel moois en was voor deze diesel de liefde voor Granfondo’s al snel ontstaan. ‘Het klopt wel dat ik op de lange Granfondo’s goed kan zijn, maar zet mij in een korte sprintwedstrijd en ik leg het volledig af.’ En dit bleek al snel, want na Granfondo’s als Les 3 Ballons en de Marmotte won Joke in april 2022 de Mallorca 312 (312 km/5500 hoogtemeters) in een tijd van 10 uur en 3 minuten (inclusief stops). ‘Dat vond ik echt een prachtige ervaring. Het hele eiland is in de ban van deze dag en het staat dan echt volledig in het teken van de wielrenners. De eerste 150 kilometer rijd je door alleen maar bergen en daarna leek het wel of ik in de Sahara was beland’ blikt ze terug met een glimlach.

Winnen

Het winnen van een wedstrijd als deze brengt echter ook druk met zich mee. Dit ervaarde Joke vooral toen zij hierna aan de start verscheen van een volgende uitdaging. Men ging er opeens vanuit dat ze ‘wel even’ zou winnen, omdat ze hoge ogen gooide. Onzin vindt Joke! ‘Mijn doel is om lekker te fietsen en binnen een bepaalde tijd binnen te komen. Niet de winst zelf’. Het liefst fietst ze daarom dezelfde Granfondo niet nog een keer, maar zoekt ze wanneer het kan weer een nieuwe uitdaging uit. Er zijn voldoende Granfondo’s, bijvoorbeeld de 600 kilometer in München. Op de Marmotte na: deze staat ook in 2023 weer op het programma. ‘De vorige keer fietste ik deze in 7 uur en 14 minuten (inclusief stops) en mijn doel is om deze keer binnen 7 uur te finishen.’ Ze weet nu al dat dit lastig gaat worden ‘Ik wil gewoon genieten op de fiets en niet perse helemaal afzien, maar dat zal voor dit doel zeker moeten gebeuren’.

Voorbereiden

De komende maanden heeft Joke nog voldoende tijd om zich hierop voor te bereiden. ‘Gelukkig, ik heb liever een doel, want anders blijf ik maar fietsen en kan ik niet herstellen’. 

Vanaf 2023 gaat Joke ook menige rit rijden in het tenue van Het2Wielerhuis. Als enthousiaste klant en ‘kind aan huis’ was deze liefde snel geboren. Maar iedereen die Joke wel eens heeft zien rijden, weet dat het zwart/rode tenue van Het2Wielerhuis niet haar ding is. Daarom is speciaal voor haar een nieuwe versie ontworpen met de roze en groene kleuren die haar aanspreken.