tescommas

Jelle, Mart en Bas

‘Drie vrienden met bijzondere uitdagingen’

Chalet Aurora in Gulpen is waar het gezamenlijke fietsavontuur voor Jelle Kamstra, Bas Stolten en Mart Knibbe echt begon. Een geslaagd weekend met 2 mountainbikers en 2 racefietsers, vriend Martijn sloot aan, die samen de passie voor het fietsen deelden. Een weekend waar beide disciplines voor eigen routes kozen, maar toch samen op pad waren. Voorafgaand aan dit memorabele weekend waren al verschillende kilometers samen verreden. Echter kwam het idee om dit jaarlijks te herhalen, met wellicht een steeds grotere groep, pas op dat moment. Voordat deze ideeën samen kwamen beschikten de mannen al over de nodige fietservaring.

De fanatieke familie- en vriendenkring van de mannen zorgden ervoor dat zij al op jonge leeftijd op de racefiets of mountainbike zaten. Veranderingen in studie, werk en woonplaatsen zorgden voor wisselende uren op de fiets. Ook al werden er in sommige jaren minder kilometers gefietst, verleren deden Jelle, Bas en Mart het nooit.

Fietsavonturen

Terugkijkend naar deze fietservaringen uit de jeugdjaren kan vooral Mart zich nog veel avonturen herinneren. Één van de verhalen maakt hem nog steeds aan het lachen ‘Tijdens mijn vakantie in Frankrijk zei Steven Hengeveld tegen mij; Kom Mart! Wij gaan morgen een stukje fietsen, het is een flink eind, maar zeker de moeite waard. Het heet La Marmotte!’ begint hij zijn verhaal ‘Natuurlijk ging ik mee. Niet wetende dat ik op 15 jarige leeftijd, op mijn mountainbike met slicks, een tocht ging rijden van 174 kilometer met 5.000 hoogtemeters’.

Op het moment dat Mart deze avonturen aanging was Bas sportief gezien voornamelijk gefocust op zijn voetbal carrière. Helaas hield blessureleed, ondanks een lange en intensieve revalidatie, hem aan de kant. Daar is het waar de (fiets)paden van Bas en Mart zich kruisten. Na een familievakantie in 2010, waar zij als zwagers samen deel van uitmaakten, zette zij de passie voor het fietsen samen door. Er volgende verschillende trainingen, toertochten en zelfs wedstrijden, veelal samen met zwager Marcel.

Transalp tocht

Sinds twee jaar hebben de zwagers hun passie voor het mountainbiken verzilverd met een heuse Transalp tocht. Een vakantieweek waar men via verschillende routes (per niveau) van plek A naar B rijdt in de prachtige bergen. Het enthousiasme voor deze tochten was zo groot dat beiden ervoor kozen zelf gids te worden bij deze organisatie. Een training volgde en vandaag de dag kunnen zij ingezet worden als gids. Met de meest geavanceerde navigatieapparatuur duiken zij een paar keer per jaar de bergen in. Daar dragen zij bij aan de herinneringen voor de deelnemers. ‘Ik besefte na mijn eerste gidsweekend pas echt dat je iets betekend voor een ander. Je zorgt mede voor een prachtige ervaring van de deelnemer’ vertelt Bas trots.

Jelle zijn mountainbikeavonturen begonnen later, maar is al vanaf erg jonge leeftijd op de weg te vinden. Dit kon ook bijna niet anders, aangezien bijna de gehele familie Kamstra vaak op de fiets te vinden is. Zo’n 6 jaar geleden ging Jelle minder voetballen en onregelmatig werken. Dit zorgde voor meer tijd om te fietsen en de liefde voor de lange afstanden was snel geboren. ‘Vanaf een kilometer of 40 vinden mijn benen het pas echt fijn. Daarom kies ik er altijd voor om op een vrije dag rond de 150 kilometer te fietsen.’ Deze afstanden zijn nodig om het zogenaamde ‘echte werk’ te kunnen realiseren. Jelle fietste samen met 2 vrienden de Dawn to Dusk challenge. ‘We fietsen van kwart voor vijf in de ochtend tot kwart over 12 ’s nachts 400 kilometer.’ legt Jelle uit. ‘Een zware tocht, maar een ongelofelijk toffe ervaring’.

Sane cycling

Nu zijn de mannen trotse initiatiefnemers van hun eigen SANE Cycling, het idee wat in Chalet Aurora in kleine vorm tot leven kwam. ‘Wat gestart is als een klein initiatief om in dezelfde kleding te rijden is uitgegroeid tot een sociaal platform. Wij hopen met SANE Cycling een plek te creëren waar fietsers van verschillende disciplines en niveaus samen komen. Hiermee vullen we het gat op tussen het fietsen in clubverband en alleen fietsen’ leggen de mannen uit. ‘We kunnen een schakel zijn tussen het niet alleen fietsen, te blijven fietsen en elkaar beter maken. Dit alles zonder verplichtingen en zo nu en dan een eigen evenement’ vult Bas verder aan. Opereren als grote organisatie zien de mannen niet voor zich. Zij willen vooral het overzicht houden en te boek staan als nette rijders. Normen en waarden op de weg en in het bos zijn hierin erg belangrijk.