tescommas

De buurmannen

Ontmoet de buurmannen

Zet een groep fietsers bij elkaar in een winkel vol met de mooiste fietsen en accessoires, voeg daar een klein beetje Koerspret aan toe en de verhalen komen los. Dit was het perfecte recept om ‘de buurmannen’ beter te leren kennen. Fietsen verbindt. Daar hoeft niemand van overtuigd te worden. Of dit nu op sportieve of vriendschappelijke basis is, iedereen deelt deze gezamenlijke passie. Zo ook bij deze fietsgroep uit Ede.

Het begon allemaal met een nieuw huis in de wijk Kernhem in 2014. ‘We waren klaar met klussen en thuis zitten was geen optie. Al snel was het idee geboren om samen te gaan fietsen’ leggen de mannen uit. Het voortouw werd genomen door één van de mannen die graag de Mont Ventoux wilde fietsen. Samen keken zij, toen nog een groep van 8, de bekende film en nog geen half jaar later vertrokken de mannen naar Frankrijk. ‘Eigenlijk spoor je niet’, blikt de groep terug. ‘Je rijdt meer dan 1.100 kilometer voor 2 dagen fietsen’.

Traditie

Een klein beetje gek of niet, het maakte niets uit. Een traditie was geboren en de jaren erop volgden diverse nieuwe uitdagingen als de Stelvio en de Alpe d’Huez, maar ook de prachtige omgevingen van bijvoorbeeld de Eiffel en Limburg werden bezocht. ‘We zijn begonnen met 8, maar we hebben ondertussen al een groep van 14 personen. Iedereen kan het goed met elkaar vinden en alles verloopt heel natuurlijk. Het is niet alleen maar fietsen. We houden ook van lekker eten en drinken. Vaak genoeg zijn er serieuze gesprekken’. De mannen knikken bevestigend en de voorzitter vult aan ‘Het is mooi om te zien hoe buurmannen vrienden kunnen worden en als volwassen mensen een traantje kunnen wegpinken bij een serieus gesprek. Ik zal altijd zorgen dat dit zo blijft!’

Humor

Naast de actieve fietsritten en inhoudelijke gesprekken is er ook ruimte voor een gezonde dosis humor. Geen enkele buurman wordt hierin gespaard. Elk weekendje weg gebeurt er wel iets memorabels, waar de leden met regelmaat in de groepsapp of tijdens fietsritten aan herinnerd worden. ‘Niet alles is geschikt om te noteren in de krant, maar het is mooi om te zien hoe sommige situaties telkens terugkomen op de meest creatieve manier’. Tijdens het interview vliegen de herinneringen en grappen in het rond, te veel om te vatten in één artikel. Snel is te merken dat het niet alleen de aanschaf van fietsen of een reparatie is wat de groep naar Het2Wielerhuis brengt, maar ook de manier van omgaan met onze sport. Een prachtige combinatie tussen fietsen, inhoud en veel humor.

Ook ‘niet-buurmannen’ welkom

Los van de weekendjes weg en de bbq’s fietsen de mannen vaak op dinsdagavond samen, waar ook ‘niet-buurmannen’ welkom zijn. Uiteraard wel wanneer het nodige kopwerk verricht kan worden. Door de jaren heen is er wel een zogenaamde A- en C-groep ontstaan. ‘Hier ontkom je niet aan, sommigen fietsen meer en gaan daardoor harder rijden. Dit overigens met alle begrip en respect naar elkaar toe. Sterker nog, we kunnen juist van elkaars prestaties genieten.’

Het huisje in de Vogezen voor 2024 is al geboekt en de voorbereidingen kunnen beginnen. Om het jaar erna terug te keren waar het allemaal is begonnen: De Mont Ventoux voor het 10-jarig jubileum! Beide edities zijn zelfs al terug te vinden op het nieuwste tenue van de enthousiaste groep. Iedereen heeft zijn eigen taak en dat verloopt altijd voortreffelijk. Met als belangrijkste taak voor de nieuwe leden: Het schoonmaken van de BBQ!

Met dank aan de vaste kern van de Buurmannen: Alexander, Ruben, Karel, Chris, Alex, Andre, Emiel, Henry, Patrick B., Patrick Q., Quiryn, Reijer, Ronald, Wout, Rico en Martijn.