tescommas

Arjen Veldhuizen

Alles boven de 100 km is interessant

Momenteel ligt zijn focus vooral op het afstuderen voor zijn studie Rechten, maar als je de 24 jarige Arjen Veldhuizen vraagt naar zijn fietsplannen voor de zomer ontstaat er direct een glimlach. Want dan staat hij vast en zeker weer aan de start van een ‘Ultra Endurance Cycling Event’, zo weet hij.

De liefde voor de fiets ontstond in 2013, waar Arjen als 14 jarige jongen samen met zijn vader de nodige kilometers maakte op een gewone hybride fiets. ‘Mijn vader was aan het trainen voor een tocht naar Santiago de Compostella en ik vond het gewoon gezellig om met hem mee te trainen’ kan Arjen zich nog goed herinneren. Waar zijn leeftijdgenoten druk waren met het plannen van een ander soort vakantie koos Arjen ervoor dat jaar samen met zijn vader en broer op fietsweekend te gaan naar Limburg. Dit op zijn mountainbike. Al snel hunkerden beide jongens naar een langere afstand en op de leeftijden van 16 en 18 jaar kozen zij er zelfs voor om naar en van Luxemburg terug te fietsen. ‘Gewoon een tentje mee en fietsend naar en van Luxemburg’ verteld hij nuchter.

Tijd voor een racefiets

Steeds meer besefte Arjen dat hij met zijn mountainbike meer op de weg te vinden was dan in het bos en werd het eind 2018 tijd voor een racefiets. ‘Zeker de langere afstanden zouden op een racefiets natuurlijk veel beter en sneller kunnen’ verteld hij over zijn keuze voor de BMC Roadmachine. Deze nieuwe BMC zorgde er bij Arjen voor dat het serieuzere fietsen echt ging beginnen: ‘Ik heb de BMC niet met een doel gekocht. Voor mijn gevoel doe ik altijd maar iets, maar erg mag altijd wel een uitdaging inzitten’.

Een koers meepakken

Dat Arjen maar niet ‘zomaar iets doet’ blijkt de laatste jaren wel. Zo nu en dan pakt hij een koersje mee of gaat hij zelfs in zijn eentje op fietsvakantie naar de Vogezen. Alles boven de 100 kilometer is voor hem interessant. Het echte enthousiasme komt wanneer er gesproken wordt over zijn Ultra Endurance Races. ‘Ik vind het competitieve gewoon erg leuk, maar heb nooit het idee gehad dat ik bijvoorbeeld een koers zou kunnen winnen. Daarom heb ik denk ik gekozen voor de langere afstanden. Daar kan ik voor mijn gevoel wel in uitblinken.’ legt hij relativerend uit.

Ultra Endurance Race

In 2021 en 2022 koos Arjen er dan ook voor om deel te nemen aan zo’n Ultra Endurance Race. In dit geval één hele etappe van 1.100 kilometer in een vaste route van de Costa  Brava naar Sint Sebastian. Helemaal door de Pyreneeën.  ́Eigenlijk is het heel simpel; Je rijdt volledig zelf van punt A naar punt B en in principe gaat het erom wie als eerste over de finish komt. De klok blijft doortikken, ook als je stopt of slaapt’, vertelt hij alsof het eigenlijk niets is, over de race waarbij je als deelnemer volledig aangewezen bent op jezelf, je niets vooraf mag boeken of hulp kan inschakelen.

Maximale

Het doel van deze deelnames was het maximale uit zichzelf halen. ‘Ik hoef niet te winnen, maar een super toffe ervaring is het zeker. Al denk je daar op het moment van fietsen weleens anders over’ legt de fanatiekeling uit. In 2021 heeft hij het naar eigen zeggen rustig aan opgebouwd, kon hij hier en daar genieten van het prachtige weer en kwam hij als 25ste over de streep. Een jaar later was alles anders. Vooral een stuk extremer qua weer en dus ging hij er volgens eigen zeggen ‘volledig aan’. Hij finishte dit jaar alsnog als 15e, ook al gaat het Arjen om de ervaring: ‘Dit had met 1 of 2 tegenslagen minder zeker een 6e plek kunnen zijn’. Over al deze avonturen, en dan vooral degene uit 2022, zou iemand een podcast moeten maken. Want Arjen kan vol beleving vertellen over alles wat hij heeft meegemaakt.

Geen serieuze fietser

Al met al vindt Arjen zichzelf nog steeds geen ‘serieuze’ fietser ‘Ik vind gewoon alles leuk: van 20 kilometer mountainbiken in het bos tot de Ultra Endurance Races, meer is het niet’. Een mooie gedachte om te delen met iedereen die fietsen als ‘gewoon leuk’ ervaart.